Aggasztó állapotok

Mi, magyarok 10 évente elpazarolunk fejenként átlagosan 1,7 tökéletesen egészséges évet.

Pedig én - már - nem is tartozom a pazarlók közé. És te? Ott is akarsz maradni?

De nézz körül csak a saját szűkebb környezetedben! Mit látsz?

  • Elhízott emberek tömegét (már a középiskolásoknál érdemes ezt megnézni). Európában minden harmadik ember elhízott, azaz testtömeg-indexe legalább 30 kg/m2.
  • Cukorbeteg felnőtteket, sőt, már cukorbeteg gyerekeket. (Az én általános iskolás koromban a 60-as években még nem volt egyetlen egy cukorbeteg osztálytársunk sem.)
  • Szív- és érrendszeri problémában meghalt középkorú felnőttek tömegeit. (A te környezetedben is volt már ilyen?)
  • Rákos megbetegedésben szenvedő, egyre fiatalabb korú emberek sorát.

Egy 2011-ben született magyar csecsemő 75,1 életévre számíthatott, 6,1 esztendővel kevesebbre, mint osztrák kortársa. (KSH)

Tudod, hogy miben vagyunk mi magyarok évek, évtizedek óta Európában dobogós helyen? A KSH adatai szerint Magyarországon hosszú évek óta a halálozás oka kb. 50%-ban szív- és érrendszeri probléma, kb. 25%-ban rák. A kettő együttesen 75%.

Nézz magadba, ebben te is a többséghez akarsz tartozni? Vagy már oda is tartozol? Csak rajtad múlik!

Mindig így volt ez?

Nem bizony! Dr. Márai Géza, a gödöllői egyetem nyugalmazott professzora fél évszázaddal ezelőtt kezdte kutatni a Magyarországon kapható zöldségek, gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalmát. Mit állapított meg? Ha a tudomány fejlődése miatt te esetleg azt hinnéd, azt várnád, hogy ebben növekedés van, akkor óriásit tévedsz. Drámai a csökkenés.

Röviden összefoglalva: megállapította az iparszerű, környezetet romboló mezőgazdasági termelés hátrányait és tarthatatlanságát. A talaj elsavanyosodása (pH-értékének növekedése) miatt a növények és az állatok számára létfontosságú ásványi elemek egyre jobban feloldódnak, majd kimosódnak a termőrétegből, ezért egyre kevésbé jutnak el a növényekhez és az azokat elfogyasztó állathoz. Így azután az ember is egyre kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz jut. Az ő interneten is elérhető előadásaiban is láthatod, hogy drámai a változás. (Nem vigasz, hogy a Föld fejlettebb régióiban szintén így van ez.) Például a káposzta vagy a tej vitamin tartalma az 50 évvel ezelőttinek 5%-a sincs. (Nem sokkal másabb a helyzet a többi élelmiszernél sem.) Azaz legalább 20-szor annyi savanyú káposztát kellene megenni télen a megfelelő mennyiségű vitamin beviteléhez, mint az én gyerekkoromban. Ez képtelenség. A következményei pedig egyre súlyosabbak. Hogy miért nem ezeket az információkat önti rád a média? Könnyű kitalálnod. Más érdekeltségek alapján működik a világ.

„A legtöbb emberrel nem az a baj, hogy tudatlan,
hanem, hogy annyi mindent tud, ami nem is úgy van.”

Josh Billings (Henry Wheeler Shaw) (1818-1885), amerikai humorista

 

De hol lehet egyáltalán kapni olyan zöldséget, olyan gyümölcsöt, ami tartalmaz megfelelő mennyiségben vitamint, ásványi anyagot, és nincs agyonpermetezve sem? Mondjam meg? Szinte sehol. Erre a pesszimista feladja.  Az optimista meg egyből azt kérdezi, hogy hol van az a néhány hely? (Te melyik vagy?)

Tudsz arról, hogy egy Nobel-díjas mérési elven alapuló műszerrel fájdalom mentes méréssel, mindössze fél perc alatt megtudhatod, hogy a te táplálkozásod, életmódod mit ér. Én ezzel az eszközzel kb. 500 ember karotinoid antioxidáns szintjét mértem meg az elmúlt 3,5 évben. Mit gondolsz, hánynak volt közülük igazán jó a karotinoid antioxidáns szintje? Ne mondjál háromjegyű számot! Mindössze 20-nak. Többségük a saját kertjében, trágyázott földben, nem agyonpermetezve termesztett zöldségeket, gyümölcsöket evett.

Hogy neked nincs saját kerted? Legyél őszinte magadhoz! Foglalkoztat téged egyáltalán az, hogy az általad a piacon vagy a boltokban megvett zöldség és gyümölcs ártalmas-e az emberi szervezetre (ha már nem használ neki)?!? Szép legyen, egészségesnek látszódjon – ez a két szempont számít csak a többségnél. (Vígasztal téged, hogy én is ilyen voltam évtizedekig?) Persze meg is van ennek a következménye a civilizáltnak nevezett világban.

Legalább arra szánj időt, hogy minden évben megméresd az antioxidáns szintedet (az említett műszer minden nagyobb városban elérhető), hogy még időben kapj visszajelzést a szervezeted védőpajzsának erősségéről. Segíthetek neked ezzel a méréssel?
Jó hírem van: alacsony antioxidáns szint esetén is van megoldás!
Érdekel téged, hogy mi az?

...

Mi köze ennek a futáshoz? Mondjam meg? Sokan azt gondolják, hogy megfelelő mennyiségű és intenzitású mozgással mindent el tudnak érni. Tudod, hol „terem” a hasizom?

Azt mondják a táplálkozási szakemberek, hogy 70%-ban a konyhában (Ugye emlékszel: „Az leszel, amit megeszel!”), és csak 30%-ban a konditeremben. Most mit kezdesz ezzel az információval?

"A legtöbb ember időnként belebotlik az igazságba,
de többségüknek sikerül összeszednie magát,

és menni tovább, mintha mi sem történt volna."
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)
brit politikus, miniszterelnök

 

Érdekelnek további részletek is a táplálkozási problémákról és a lehetséges megoldásokról?

Akkor olvasd el a 2015. november 27-én megjelent könyvemet, amelynek a címe:

Fuss, hogy érezd:
élsz!

Kérsz belőle most egy kis kóstolót?
Akkor lapozz bele a honlapomon az alábbi menüpontokba:

Futás   

http://siposbaja.hu/hu/kateg%C3%B3ria/fut%C3%A1s

Táplálkozás

http://siposbaja.hu/hu/kateg%C3%B3ria/t%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1s

Önfejlesztés  

http://siposbaja.hu/hu/kateg%C3%B3ria/%C3%B6nfejleszt%C3%A9s

 

 

 

Kategória: