A szokásokról

Részlet a "Fuss, hogy érezd: élsz!" könyvből 

III. rész
Önfejlesztés
4. Szokások

 

 „A minőség szokás – nem tett.”

Comenius (1592-1970) cseh pedagógus, író

 

A tett egyszeri dolog. Abból még nem lesz tartós változás. Egy fontos lépés, de ugye, nem gondolod, hogy az egy életen át beléd vésődött szokásaidat pár nap alatt meg tudod változtatni? Ha például neked évtizedeken át belerögződött az idegsejtjeidbe, hogy minden reggel bal lábbal kelsz fel az ágyból, akkor ahhoz, hogy a jobb lábbal kelés automatizmusoddá váljon, nem elég az agyadnak annyi edzés, hogy egyszer, a holnap reggeli ébredéskor a jobb lábaddal lépsz először a szobád padlójára.

A szakemberek szerint a legtöbb embernél gyakran 21-szer kell egymás után, tudatosan odafigyelve, az új módon cselekedni, hogy az a cselekedet végre automatizmussá váljon.

Ezért alapvetően fontos, hogy a gondolataid rendszeresen arra irányuljanak, amit el akarsz élni, amilyen emberré akarsz válni.

A szokásaid építhetnek vagy rombolhatnak téged. Amit rendszeresen csinálsz, az visszahat rád, és nagyban befolyásolja, hogy milyen ember lesz belőled.

Hogy az új szokások kialakítása időnként nem tűnik könnyűnek, sőt egyenesen szenvedéssel jár? Gondold csak végig! Nem jobb a cselekedettől szenvedni, mint a tehetetlenségtől? Nem jobb például az edzéstől szenvedni, mint egy derékfájástól? Az edzés, a valamire való felkészülés időnkénti szenvedése önbizalmat ad, szabadságérzetet ad, örömérzést ad, mert ezt te szabadon választottad. Mert tudod, hogy egy eredmény elérésért teszed.

 

„Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek,
de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.”

Mahatma Gandhi (1869-1948) jogász, politikus. India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja
 

A Földön szinte az ember az egyetlen élőlény, amelyik gyakran feladja, és még általában meg is magyarázza magának, hogy igaza volt. A kritikus helyzetekben tedd fel magadnak a kérdést: én most kifogásokat keresek vagy egy jó életminőséget? A matematikában létezik a „megengedő vagy” is, amikor egyszerre mindkét eset bekövetkezhet. Ez itt viszont a „kizáró vagy”, azaz vagy az egyik  vagy a másik. Vagy kifogásokat keresel, vagy egy jó életminőséget. De te döntesz. Azt kell megértened, hogy minden helyzetben ezek között választasz, és saját felelősséggel, szabadon döntesz. A téged ért inger és az általad adott válasz között mindig van választási lehetőséged. A többi már csak kifogás. A gyakori stressz az nem az, ami veled történik, hanem az, ahogyan arra reagálsz. Amikor reggel felkelsz, mindig dönthetsz úgy, hogy jókedvű leszel, és úgy is, hogy rosszkedvű. A te döntésed. Próbáld csak ki holnap reggeltől tudatosan!

 

„Az élet 10%-a, ami veled történik, és 90%-a, ahogyan reagálsz a történésekre.”

John C. Maxwell (1947-) író és lelkipásztor

 

Hétköznapi döntéseiddel tehát akkor jársz el a legjobban, ha érzelmeidet, gondolataidat, szavaidat, tetteidet tudatosan figyelve nap mint nap, folyamatosan úgy alakítod azokat, hogy összhangban legyél a vágyott személlyel. Egy idő után (lehet ez pár hét, de lehet, hogy több év kell hozzá) bizonyos új dolgok már automatikusan mennek. Másmilyen leszel. A magad számára is szimpatikusabb.
Tehát az új eredményhez új szokásokat kell kialakítani.

 

„Az őrültség az az, amikor újra és újra ugyanazt csináljuk, és mindig más eredményt várunk.”

Albert Einstein (1879-1955) német-amerikai Nobel-díjas elméleti fizikus, tudományos és laikus körökben egyaránt 
a legnagyobbnak tartott 20. századi tudós

 

Új szokások kialakításához türelem is, kitartás is, hit is kell. Vegyél példát a tyúkanyóról, aki iciri-piciri agyával (az ember által oly’ gyakran lebecsült „tyúkésszel”) is meg tudja csinálni, hogy egy helyben ülve 21 napig türelemmel költ azért, hogy az addig láthatatlan változás egyik pillanatról a másikra megtörténjen, és a tojásokból kibújjanak a csodálatos kiscsibék. Ha most megnézed, hogy a te agyad hányszor nagyobb, mint az övé, akkor – ugye – belátod, hogy tőled is elvárható némi türelem a saját magaddal elképzelt változások megvalósulásához? Akkor is, ha nincs még néhány hét alatt vagy akár néhány hónap alatt sem látványos eredmény. Nem véletlenül született az a mondás, hogy a türelem rózsát terem. Bizonyára sokszor nem könnyű neked sem.

 

„A nehéz napok a legjobbak, mert ezek szülik a bajnokokat!
Ha kibírod, mindent kibírsz!”

Gabby Douglas, az első afro-amerikai olimpiai bajnok tornász